Saçmaladıklarım ...


Bir insanın hayatını etkileyen en önemli faktörü 100 kişiye sorsanız sanırım yarısından fazlası mesleği der. İnsanoğlu eğer kaza vs gibi etkenleri dışarıda bırakırsak ortalama ömrü 70 diyebiliriz. En azından bizim ülkemizde o civarlardan. Bizler maalesef çocukluğumuzdan itibaren istediğimiz hayatı, istediğimiz okulu seçme hakkına sahip değiliz. Bu şansa sahip olanların sayısı da çok az ve haklarını vermek lazım ki çok şanslılar (!) Tüm bunlar bir araya gelince kişi kendi mesleğini de seçemez hale geliyor. Bunu şunun için söylüyorum ortalama 70 yıl olan bir insan ömrünün çok büyük kısmını çalışarak ve yaptığı işi sevmeyerek geçirdiğini düşünür müsünüz?
Sanıyorum ki toplumdaki biz ve onlar kavramı yalan değil, gerçeğin ta kendisi, Biz varız ve bir de onlar. Bizler, yani üretenler ve bir de onlar yani sömürünler. Azınlık durumundaki bir avuç aç yırtıcının kölesi konumunda yaşayıp, onların zevk ve sefaları için çalışan ve bu uğurda önümüze atılan 3 kuruşa sevinmemize, şükür dememize neden olan aç yırtıcılar. ,
Doğ – tüket – öl > doğ – tüket – öl. Sistemin bizlere dayattığı bundan başka hiç birşey değil. Oynanan sahnede sadece figüranlık….
Hayatımız sistemin bize dayattığı şekilde onun bizi yönlendirdiği şekilde geçen zamandan başka bir şey değil gibi görünüyor bu açıdan bakıldığından. Bir düşünsenize bu hayatta kaç kişi ressam olacakken saçma sapan yerlere kaydı, kaç kişi müzisyen, heykeltıraş, sporcu olacakken kendisinin değilde para adını verdikleri kağıt parçasının peşinden koşmak zorunda kaldı ? Bunun sorumlusu birey mi asla olamaz. Bunun sorumlusu elbette kapitalizm fakat buna izin veren kim ? Toplum… Tek başımıza hiçbirşey ifade etmediğimizi anladığımız birgün insanların insanca yaşayabilecekleri, kendi istedikleri hayatı, mesleği seçebilecekleri bir dünya hayali kurmak çok uçuk sizce ? Ya da bu mümkün değil mi ? Ya da bunun hayalini kurmak da mı saçma….
Eğitim sisteminin başlıca saçmalığı olan puanının yettiği bölüme girebilmek veya hem toplumun hem de buna çanak tutan sistemin nedeniyle hayatların “ daha “ iyi yaşayabilecekleri bir mesleğin içinde olabilmek adına senelerini veren milyonlarca gencin vebalinin gerçek sorumlusu kim ?
Bu kadar genci belki burs bulabilirim derdine düşüren kim ? beni belki şu blog sayesinde 3 – 5 kuruş harçlığım çıkar düşüncesine yollayan kim ?
Kim kim kim ?

Yorumlar